A hegymászó legfontosabb és legfeleslegesebb eszköze

Egy eszköz, amit nem elég megvásárolni és viselni, használni is tudni kell.

 

A komoly alpesi tradíciókkal rendelkező országok hegyein (Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország, Svájc, Szlovénia) a téli időszakban csak elvétve találkozhatsz olyan hegymászóval, túrázóval vagy síelővel, aki lavinafelszerelés nélkül indul útra.

A magyar hegymászók, sízők között mégis a lavina-jeladó/kereső az egyik legvitatottabb és legtöbbször nélkülözött eszköz. Sokan elgondolkoznak rajta, hogy valóban szükséges-e ez.

A leggyakrabban hangoztatott érv szerint „Jégcsákány és hágóvas nélkül nem tudok felmenni a hegycsúcsra, de lavina-jeladó nélkül igen. Eddig sem volt sosem gond...”.


Sok kezdő sítúrázó és hegymászó tanonc osztotta ezt a könnyelmű véleményt. Egészen addig, amíg egy igazi lavinakurzuson megértette – sőt a saját bőrén tapasztalta, természetesen szimulált gyakorlaton –, miért fontos a lavina-jeladó viselése és annak készségszintű használata. Vitathatatlan, hogy a lavina-jeladó nem olcsó eszköz, ráadásul az esetek kis százalékában van rá szükségünk: legtöbbször csak bekapcsoljuk a túra elején, és kikapcsoljuk a végén.

De szerinted luxus a biztonság?


Ha belegondolsz, hány hegycsúcsot szeretnél még megmászni, hány sítúrát, hótalpas túrát szeretnél még megtenni, és ahhoz képest hány életed van, könnyen belátod, hogy egyetlen használattal már megtérül a készülék ára! Persze mindannyian azt kívánjuk, hogy saját jeladóink majd sok év távlatából is felesleges pénzkidobásnak bizonyuljanak!


Ha pedig lavina-jeladó, akkor csakis a Pieps jöhet szóba! Érdekel, hogy pontosan miért? A technikai részleteket olvasd el itt!


A lavina-jeladó és keresőkészülékekre fokozottan igaz, hogy minden eszköz annyit ér, amennyire kezelni tudod. A Pieps készülékek kezelését, a lavinamentési gyakorlati protokollt, az alap elsősegélynyújtást a túráid előtt nem árt készségszinten elsajátítani, éles helyzetben egyszerűen nincs idő tétovázásra! Sőt, ha veled történne baj, kifejezetten örülnél, ha a barátaid is tudnák, hogyan kellene helyesen és hatékonyan cselekedni!


Szakmai együttműködő partnereink, a Kaland-Sport Outdoor és a Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesület jóvoltából most nem csak egy professzionális készüléknek örülhetsz, hanem tapasztalt szakemberektől tanulhatod meg az eszköz használatát is. A hegymászó képzések specialistáinak tanfolyamán a Pieps DSP vagy Freeride készüléked mellé a használati útmutatót profi hegymászó oktatóktól, téli alpesi környezetben, élőben is megkapod!


Bővebb információt a HegymászóTanfolyam.hu és a Hegymászótúra.hu weboldalakon olvashatsz

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu