A jég szilárdságának vizsgálata

Technikai ismeretek - 3. rész

Hogyan reagál a jég az időjárás változásaira?

Ösztönösen azt gondolhatnánk, hogy a nagyon alacsony hőmérséklet előnyős a jégmászáshoz. Ilyen egyszerű lenne? Hogyan hozható összhangba a mászók tapasztalata a tudósok megfigyeléseivel?

A grenoble-i Gleccserkutató és Környezeti Geofizikai Laboratórium tanulmánya, melyet a Petzl Alapítvány is támogatott, közelebb hozott minket a válaszhoz.

Ha a jégképződés fokozatos, a jég leszakadása különösen a függőleges struktúrák esetén hirtelen történhet. A hőmérséklet ingadozása erős mechanikai igénybevételt jelent a jégben, és ez bizonyos esetekben a jégesés hirtelen leszakadásához is elegendő lehet. Valójában a jég is tágul, amikor felmelegszik, és összehúzódik lehűlése során.

Ha a lehűlés lassú, a jég képes alkalmazkodni az összehúzódásokhoz és „plasztikusan" deformálódik. Ilyenkor képlékeny jég képződéséről beszélünk.

Ezzel ellentétben, ha a lehűlés gyors, az összehúzódás repedéseket hozhat létre, és segítheti azok továbbterjedését a jégcsákány ütéseinek következtében. Az ilyenkor képződő jég tehát törékeny. A jégesésekben elhelyezett nyomásmérők mérései alapján ellenőrizhető az összefüggés a hőmérséklet hirtelen ingadozása és a mechanikai igénybevétel erőteljes növekedése között.

Ez utóbbi jelenséget vizsgálva az derült ki, hogy a jégmászók számára a jég minőségének megitéléséhez a mászás előtti napokban mért hőmérsékleti adatok kulcsfontosságúak.

Stabil, 0 °C körüli hőmérsékletű időszak

(nincs jelentős nappali felmelegedés, sem jelentős éjszakai lehűlés).
Az ilyenkor képződő jég tehát képlékeny. Ez a szituáció kedvezőnek tűnhet. Úgy is mondják, hogy ez az ún. „fagylaltjég"

Enyhe időszak éjszakánként is 0 °C feletti hőmérséklettel.
A jég/kőzet felszínén folyó víz a jég szikláról való leválását provokálja. Ez a szituáció tehát kedvezőtlennek tűnik.

Hirtelen lehűlést követő nagy hideg.
Ez a jégben erőteljes termikus összehúzódásokat okoz, a jég törékennyé válik. A jégcsákány ütései segítik a repedések továbbterjedését, maga a mászó okozhatja a jég leszakadását. Ezen túlmenően egy szabadon álló jégoszlopban óriási függőleges irányú mechanikus összehúzódások léphetnek fel, miközben az oszlop rövidülni próbál. Nagy tehát a jég spontán leszakadásának veszélye.

Fokozatos, több napon át végbemenő lehűlést követő nagy hideg.
Az ilyen körülmények kevésbé tűnnek kritikusnak, de a jég nagyon merev és törékeny marad, a jégcsákány ütéseire igen érzékeny lesz.


Ezek a tanulmányok azonban részeredmények és soha nem helyettesítik a mászás során szerzett tapasztalatokat. Ismertetőnk François Damilanoval, a „Jégkristály" c. tanulmány egyik szerzőjével együttműködésben készült. További információért tájékozódjon az alapítvány honlapján a www.petzl-foundation.org oldalon.

Ez a kiadvány nem tartalmaz minden szükséges tudnivalót. Olvassa el a használati utasításokat és a technikai útmutatókat is. A megfelelő képzés elengedhetetlen!

További olvasnivaló:

Petzl Jégcsákányok

Hágóvas: egy vagy két első foggal? - Techinikai ismeretek 2. rész.

Gleccseren való haladás párosával. - Technikai ismeretek 1. rész.

Hogyan válassz hegymászósisakot?

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu