A legjobb? hegymászó filmek.

Az elmúlt évtizedek hegymászó filmjei egy csokorban.


Northwand (2008)

Eredeti cím: North Face

A mozifilm igaz történetet dolgoz fel, a történet az Alpok egyik legveszélyesebb falának első meghódításáért zajló versenyről szól. A sztorit még szaftosabbá teszi, hogy 1936-ot írunk, amikor is a náci propaganda erősen presszúrálja a nemzet alpinistáit, hogy a még megmászatlan Eiger északi falát elsőként hódítsák meg a Világon - 2 német mászó vakmerő mászásba kezd a hegyen.

Rendező: Philipp Stölzl
Színészek: Benno Fürmann, Florian Lukas és Johanna Wokalek

Zuhanás a csendbe (2003)

Eredeti cím: Touching the Void

Az Oscar-díjas Kevin MacDonald mesterien házasítja a játék- és a dokumentumfilmek világát, ám az ő keze alatt nem unalmas és százszor átrágott világjobbátétel lesz az anyagból, hanem valóban eredeti, izgalmas és feszültséggel teli történet, melynek drámai ereje is van. A film igaz történetet dolgoz fel, 1985-ben az Andokban két fiatal és kevésbé tapasztalt hegymászó megpróbálta megmászni a Siula Grandét. Vállalkozásuk azonban nem úgy végződött, ahogy azt eredetileg tervezték… „Mi az élet súlya?” – kérdezte tavasszal egy film a plakáton látható szlogenjében. Alejandro González Inárritu nem tudott rá valódi választ adni, a Zuhanás a csöndbe azonban úgy tűnik, képes erre felelni. Kemény művet látunk, ahol a túlélés és a küzdelem mellett a barátság természetéről is sokat megtudhatunk. A záró percek és Alex Heffes zenéje pedig olyan lélekemelő élményt nyújtanak, amit dokumentumfilmesként utoljára Almási Tamás ért el a Sejtjeink-kel. /TomTom - odeon.hu/

Rendező: Kevin Macdonald
Szereplők: Simon Yates, Joe Simpson és Brendan Mackey
Jég és föld között (2000)

Eredeti cím: Vertical Limit

Peter Garrett és húga, Annie egy hegymászás során elvesztették az apjukat, s ekkor Peter elhatározta, hogy lemond hegymászói ambícióiról. Annie viszont továbbra is a csúcsra, azaz a K2- re, a világ második legmagasabb pontjára tör. Vesztére. Társaival együtt csapdába esnek, ahonnan még a legöregebb rókák szerint sem lehet lehozni őket. Ekkor Peter összekapja magát és egy csapat vakmerő legénnyel nekivág, hogy kimentse őket a majdnem 9000 méter magasan fekvő jeges sírból. /Bilagit - odeon.hu/

Rendező: Martin Campbell
Szereplők: Scott Glenn, Chris O'Donnell és Bill Paxton
K2 - a kihívás (1991)

Eredeti cím: K2

Taylor és Harold jó barátok és nyughatatlan mászók. Egy nap mászás közben belefutnak egy férfiaba akiről kiderül, hogy a K2 meghódítására készül. Taylor egyből vérszemet kap és elkezdi unszolni a férfit, hogy vegye be őket a csapatba. A srácok ugyan nagyon jó hegymászók, de a K2 egy nagyon húzós hegy.


Rendező: Franc Roddam
Színészek: Michael Biehn, Matt Craven and Annie Grindlay
Bosszú az Eiger csúcsán (1975)
Eredeti cím: The Eiger Sanction

Egy műgyűjtő professzor, aki szabadidejében professzionális fejvadász, nyugis nyugdíjas napjaiből kiszakadva bosszút áll egy régi barát gyilkosán.


Rendező: Clint Eastwood
Színészek: Clint Eastwood, George Kennedy and Vonetta McGee

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu